'SPF IN DE WINTER', moet dat?

Zonnebescherming in de winter, is dat nu wel echt nodig? 

 

EUHM daar heb ik een heel duidelijk en kort antwoord op en dat is "JA!". Want of het nu zomer, winter, herfst of lente is een zonnecrème gebruik je liefst iedere dag!

Nu denk je waarschijnlijk: “Ja maar, de zon schijnt niet, ‘t regent … Verbranden zal ik nu toch echt niet doen zoeker?" Tenzij je nu op wintervakantie bent, ga je inderdaad niet verbranden :).... Maar of het nu regent of niet: je kan élke dag zonneschade oplopen.

Hoe dat kan?

Door de verschillende soorten zonnestraling. 

Natuurlijk zonlicht bestaat uit twee soorten ultraviolette straling die dus ook impact hebben op onze huid: UVA- en UVB-stralen.

 

"Wist je dat Zonlicht bestaat uit zo’n 95% UVA en 5% UVB"

 

 

 

UVA-straling

  • heeft een langere golflengte, waardoor ze dieper in de huid dringt.
  • Ze dringt tot in je tweede huidlaag door, waar je collageen en elastine zit. Je weet misschien al dat dat belangrijke elementen zijn, die je liefst zoveel mogelijk beschermt. Want raken je collageen- en elastinevezels beschadigd? Dan krijg je rimpels. En daar zit niemand op te wachten natuurlijk.
  • UVA-stralen zijn de grootste producent van vrije radicalen. Die beschadigen je cellen en dus ook je DNA: precies waarom huidkanker zo vaak voorkomt.
  • UVA-stralen zijn er altijd! Dus ook op een regenachtige bewolkte dag.

 

UVB-straling

  • heeft een kortere golflengte en blijft op de oppervlakte van de huid.
  • Het zijn die stralen die je doen verbranden of je een bruin kleurtje geven, afhankelijk of je je goed hebt ingesmeerd.
  • Ook deze stralen berokkenen schade aan je DNA en kunnen tot huidkanker leiden.
  • UVB-stralen zijn er niet altijd evenveel: tijdens de zomermaanden of op de middaguren zijn er bijvoorbeeld meer dan tijdens de winter of ‘s nachts. 

 

Ik herhaal het nog eens, want bij dit onderwerp kan ik dat maar niet genoeg doen:

UVA-stralen veroorzaken rimpels en vergroten de kans op huidkanker aanzienlijk. Zonnestraling maakt je huid ook oud.

 

"Negentig procent van de tekenen van huidveroudering, zoals rimpels, pigmentvlekken en verslapping, zijn te wijten aan de zon."

 

Denk daar eens over na wanneer je voor de spiegel staat en je skin care routine aan het doen bent. Een gewaarschuwd vrouw is er twee waard hé.

 

Conclusie?

  • Zorg voor een goede bescherming! Kies liefst een gezichtszonnecrème die extra UVA-bescherming biedt.
  • Volgens de Europese norm moet de UVA-bescherming ⅓ zijn van het SPF-getal.
  • Staat er op je busje SPF30 en UVA met een cirkeltje rond, dan betekent dat 2 dingen: enerzijds biedt je crème factor 30 tegen UVB en anderzijds biedt het maar factor 10 tegen UVA. Dat is héél weinig nu je weet wat UVA allemaal kapot maakt in je huid.
  • Kies dan ook voor een SPF 50 UVA+++. Die extra plusjes geven aan dat er meer UVA-bescherming in zit.

 

Je collageen en elastine vezels zijn nu beter beschermt én je hebt minder kans op beschadigde cellen die tot huidkanker kunnen leiden. Dat is het smeren toch waard of niet? :) 

 

Heb je nog vragen of hulp nodig LET ME KNOW ! 

 

Veel Liefs,

Thalita xoxo

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.