S.O.S 'WINTERHUID'

Hi beauty,

Misschien voelt je huid opeens zo droog en opeens heb je last van schilfertjes en dat trekkerige gevoel is om zot van te worden. 

WAT NU? Geen paniek, I'M HERE FOR YOU :)

 

De winter een periode waar sommige op zitten te wachten en andere hebben liever dat die zo snel mogelijk weer voorbij is.

Maar hoe je je er nu ook bij voelt, de kans is groot dat ook jij last hebt van "winterkwaaltjes" en dat komt dus letterlijk door het donkere, grauwe, koude weer.

 

 

De eerste en meest belangrijke vraag: Waarom heb ik last van een droge huid in de winter?

Daar is een simpel en kort antwoord op te geven : "Hoe lager de luchtvochtigheid, hoe groter de kans op klachten".

Droge lucht heeft een aanzuigende werking waardoor de lucht ook extra vocht verdampt uit de huid, maar ook de ogen en luchtwegen.

Bij de huid zien we het vooral vaak terug in de onderbenen.

Maar de oplossing, ga je die ook geven? Ik hoor het je al denken en dat antwoord is, Smeren!

 

De oorzaak van waarom jouw huid droog is in de winter is pure natuurkunde en ligt bij een aantal factoren, maar de voornaamste is onze grote vriend de verwarming. Want hoewel het buiten vaker regent en nat is, wordt de lucht in huis alleen maar droger.

Hoe kouder de lucht, hoe minder vocht de lucht kan vasthouden.

 

  • Water of vocht kent drie hoofdfasen vast, gasvormig en vloeibaar.

Voor ons van belang is de hoeveelheid gasvormig water, oftewel waterdamp in de lucht. Deze bepaald de luchtvochtigheid.

Een prettige luchtvochtigheid ligt tussen de 50%- 60%, terwijl we in de winter weleens onder de 30% kunnen gaan.

 

En ja nu hoor ik het je ook al zeggen , maar wat is daar nou natuurkundig aan?

Heel simpel, warme lucht kan veel meer waterdamp opnemen dan koude lucht.

Daarom krijg je regen op het moment dat een koudefront botst tegen een warmtefront, de warme lucht koelt af waardoor de relatieve luchtvochtigheid stijgt, zodra het 100% bereikt krijg je condensatie, de gas verandert naar een vloeibare vorm. Je kan dat ook zien tijdens het ademen wanneer je in de vrieskou staat.

 

Maar het regent altijd in de winter? Die lucht is toch vochtig? En als we dan ventileren, dan halen we de luchtvochtigheid weer omhoog?

Nee, dat is niet waar, want als we die koude lucht verwarmen, daalt daarmee ook de relatieve luchtvochtigheid.

 

Dus hoe meer we de huid kunnen beschermen hoe minder er vocht uit kan verdampen. Smeer vooral op tijd, als je weet dat jij in de winter veel last hebt van de droge huid, wacht dan niet totdat het zover is, maar begin in de herfst preventief met smeren, je zal me later bedanken.

 

De andere boosdoeners

Een andere oorzaak is veel kalk in het water, kalk in het water veroorzaakt ook een droge huid.

Ook zeep heeft vaak een uitdrogende werking, Deze zijn vaak en agressief in het ontvetten en schoon maken van de huid wat ervoor kan zorgen dat deze gaat uitdrogen.

 

Daarom hier nog wat Tips" for the rescue" tegen een droge huid:

  • Zet je verwarming niet op sauna niveau want hoe warmer het binnen in de ruimte is hoe droger de lucht er zal zijn en dit kan ervoor zorgen dat je huid zal uitdrogen.
  • Niet continu ventileren, zeker niet als het buiten koud en droog is Wanneer het buiten erg koud is en binnen lekker warm ventileer je best niet uren aan een stuk dagelijks 5 min is voldoende, je huid zal je dankbaar zijn.
  • Ga opzoek naar een voedende en hydraterende Crème, zodat je huid ook voorbereid is op deze extra koude dagen.
  • Douche niet extra lang en extra heet met dit weer maar probeer het eens 5min minder lang en miss wel een paar graden minder, het zal wonderen doen.
  • Gebruik geen zeep houdende wasproducten, maar bijvoorbeeld een douche olie of een zeep zonder zeep. Deze zijn zachter voor de huid 

 

Veel liefs,

Thalita xoxo

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.